Espuma je kuchařská technika, díky které vám můžeme na talíř servírovat nadýchané obláčky. Jejich lehkou a vzdušnou texturu jsme si zamilovali, prolínají se naším menu, a proto jsme se rozhodli trochu poodhalit, co se za nimi skrývá.
Výraz “espuma” pochází ze španělštiny a doslova znamená pěna. Tato pěna může vzniknout z docela běžných surovin jako je vývar nebo zeleninové pyré. U nás nedáme dopustit na sofistikovanější holandskou espumu, tu nadýchanou tečku na oblíbené Vejce Benedikt. Kouzlo spočívá v použití sifonové lahve s oxidem dusnatým.
Techniku, která vám přinese nebe na talíř, poprvé použil šéfkuchař Ferran Adriá, pod jehož vedením získala restaurace El Bulli na pobřeží Costa Brava druhou i třetí Michelinskou hvězdu.
Naše kuchyň je vyzbrojena sifonovými lahvemi a těšíme se, až vám na talíř vyfoukneme obláčky, ať už ve slané, sladké, teplé nebo studené verzi.